[Blog]

3 tipy na zpracování léčivých bylin

Léčivé byliny jsou všude kolem nás. Stačí se v nich jen trochu vyznat, vyrazit na procházku a nasbírat si některé z nich na povzbuzení, pro případ nemoci nebo jen tak pro radost. Jaký způsobem je ale zpracovat, aby vám vydržely co nejdéle?


Možnosti zpracování léčivých bylin

1) Čaj ze sušených rostlin

Asi nejjednodušším způsobem zpracování léčivých bylin je příprava čaje. Můžete použít jak čerstvé, tak sušené části rostlin. Nicméně, aby vám vydržely opravdu dlouho, je lepší je usušit. Sušte je pěkně přirozeně, bez použití trouby a vyvarujte se i přímému slunci. Následně si můžete podle libosti namíchat i vlastní čajové směsi, které pouze zalijete vodou a lahodný nápoj je na světě.

2) Odvar plný síly

Rozdíl mezi odvarem a čajem spočívá v tom, že zatímco čaj se zalévá horkou vodou, odvar musí chvíli vařit. Ideální na přípravu odvarů jsou například kořeny nebo plody léčivé byliny, ale stejně tak se dá připravovat i z listů. Samozřejmě záleží na druhu rostliny a použité části, avšak na 1 litr vody by mělo stačit 50 gramů bylinky nasekané nadrobno. Poté stačí vařit alespoň 20 minut. 

3) Léčivá mast vlastní výroby

Pro výrobu mastí z léčivých bylin budete potřebovat lékařskou vazelínu, hrnec, jemné plátno na cezení a nádobky s uzávěrem. Místo lékařské vazelíny můžete použít také bambucké máslo nebo vepřové sádlo. Výhodou lékařské vazelíny je však poměrně nízká cena a dobrá dostupnost. Jedná se totiž o běžný sortiment všech lékáren. 

Postup pro přípravu masti z léčivých bylin:

1) Rozpusťte vazelínu na mírném ohni ve vodní lázni a zahřejte ji maximálně na teplotu 80 °C.

2) Přisypte léčivé bylinky nasekané nadrobno a směs důkladně promíchejte.

3) Následně hrnec odložte na chladné, stinné místo a směs nechte macerovat přes noc.

4) Druhý den ji opět zahřejte, promíchejte a sceďte přes jemné plátno.

5) Jakmile směs trochu vychladne, přelijte ji do připravených nádob s uzávěrem a nechte ztuhnout.

Doufáme, že postupně vyzkoušíte všechny 3 varianty. Čaje, odvary i masti jsou zkrátka k nezaplacení. Obzvlášť pokud si je zvládnete připravit doma sami.

Sdílet

Podobné články

27. 01. 2020

Nedostatek vitamínu B a jeho příznaky

Vitamínů B je hned několik; přesněji řečeno osm. Souhrnně se někdy označují jako B-komplex a jejich význam je pro lidské tělo obrovský, účastní se totiž především řady metabolických procesů. Nicméně lidský organismus si nedokáže vitamíny B vytvářet sám, proto je musí přijímat prostřednictvím stravy. Vyšší spotřebu vitamínů z řady B mohou mít například ženy užívající hormonální antikoncepci nebo lidé trpící mentální anorexií. Svou roli hraje také časté užívání alkoholu a problémy s trávicím traktem, kdy může být správné vstřebávání tohoto vitamínu ohroženo. Na dostatečný přísun vitamínu B by si měli dát pozor také lidé s vegetariánskou nebo veganskou stravou – a případně by měli zvážit i některý z doplňků stravy.

18. 05. 2020

Vše, co byste měli vědět o hořčíku ve formě sloučeniny zvané hydrogenuhličitan hořečnatý

Hořčík je důležitou součástí naší stravy. Účastní se stovek metabolických procesů v lidském těle. Podporuje například energetický metabolismus a přispívá ke správné funkci nervové i svalové soustavy. Přitom se jedná o vysoce reaktivní chemický prvek, který se samostatně prakticky nevyskytuje. Ve volné přírodě se tak nachází téměř vždy ve formě sloučenin. Jednou z nich je hydrogenuhličitan hořečnatý neboli Mg(HCO3)2, který společně s hydrogenuhličitanem vápenatým způsobuje tvrdost vody. Na druhou stranu má však dokonce příznivý vliv na lidský organismus. Jak je to možné?

13. 04. 2020

Vitamíny skupiny B a jejich důležitá role v lidském těle

Vitamíny s označením B možná znáte také jako B-komplex, což je souhrnný název pro celkem 8 vitamínů patřících do této skupiny. Ačkoli se jedná o chemicky odlišné látky, vzájemně se doplňují ve svém působení a jsou klíčovou součástí buněčného metabolismu. Přitom hrají roli kofaktorů, které jsou nezbytné pro funkci určitých enzymů, nebo jejich prekurzorů, ze kterých následně kofaktory vznikají. Všechny vitamíny ze skupiny B jsou rozpustné ve vodě a přebytečné množství tak odchází z těla ven močí. Na jednu stranu je to výhodné, jelikož v podstatě nehrozí předávkování, na druhou stranu je nejsme schopni v těle ukládat ani vyrábět, a proto je musíme neustále přijímat prostřednictvím stravy.

Novinky do vašeho e-mailu

Získejte informace, jak si zjednodušit studium a bonusy zdarma

Odesláním formuáře souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů

Copyright © seminarkyza1.cz 2024

Převodem logo Mastercard logo Gopay logo Visa logo