Jinan dvoulaločný je zázračný strom, který představuje jakousi pomyslnou hranici mezi jehličnany a listnáči. Kořeny tohoto prastarého stromu – známého také jako Ginkgo biloba – sahají až do Číny, kde se jinan dvoulaločný stal důležitou součástí tradiční čínské medicíny. Přispívá k prokrvení celého těla a má tak pozitivní vliv na činnost mozku včetně kognitivních funkcí. Mimo jiné pomáhá i při potížích se studenými končetinami.
Nejprve budete potřebovat listy
Ačkoli tento strom pochází z Asie, najdete ho také v našich končinách. Nejčastěji v parcích a okrasných zahradách, které zdobí svou bohatou korunou plnou na pohled zvláštních listů. Rozhodně se tak nemusíte bát, že byste si ho spletli s jiným, podobně vypadajícím stromem.
Listy jinanu dvoulaločného sbírejte ideálně na přelomu léta a podzimu, kdy obsahují velké množství účinných látek. Následně je můžete využít čerstvé nebo je usušit. V druhém případě svažte několik listů dohromady a zavěste je za jejich řapíky na šňůru ve větrané místnosti. Přitom je chraňte před přímým sluncem, nepoužívejte sušičku ani troubu. Nechte je uschnout pěkně přirozeně, a jakmile budou suché, vložte je do skleněné nádoby s uzávěrem – a máte hotovo.
Recepty na čaje a tinkturu z jinanu dvoulaločného
Čaj z čerstvých listů
Pokud nechcete čekat, až listy pěkně uschnou, uvařte si čaj z čerstvých listů.
Návod k přípravě:
- Zalijte 5 čerstvých listů 1 litrem vody.
- Alespoň 5 minut listy povařte na mírném ohni.
- Čaj oslaďte medem a dochuťte citronem dle libosti.
Čaj ze sušených listů
Ze sušených listů jinanu můžete připravovat čaj po celý rok, nejen v období sklizně – a to se vyplatí.
Návod k přípravě:
- Zhruba 2 sušené listy zalijte 200 ml vroucí vody.
- Nechte 2 minuty vyluhovat.
- Dochuťte medem, citronem, zázvorem nebo jinou bylinkou dle potřeby.
Léčivá tinktura
Tinktura je ve srovnání s čajem mnohem účinnější. Běžně ji pořídíte například v lékárnách, ale můžete si vyrobit i vlastní. O jejím užívání se ale nezapomeňte poradit se svým lékařem.
Návod k přípravě:
- Nakrájejte listy na drobno.
- Nasypte přibližně 3 lžíce listů do skleněné nádoby s uzávěrem.
- Zalijte 4 dl koncentrovaného lihu (alespoň 60%).
- Nechte macerovat nejméně 2 týdny, nádobu vždy 1× denně protřepejte.
- Po 2 týdnech směs přeceďte pomocí sítka.
- Uschovejte tinkturu v nádobě z tmavého skla.
- Užívejte po kapkách.
V případě, že vás příprava čajů nebo tinktur z jinanu dvoulaločného příliš neláká, zvolte raději některý z výživových doplňků.