Hořčík je důležitou součástí naší stravy. Účastní se stovek metabolických procesů v lidském těle. Podporuje například energetický metabolismus a přispívá ke správné funkci nervové i svalové soustavy.
Přitom se jedná o vysoce reaktivní chemický prvek, který se samostatně prakticky nevyskytuje. Ve volné přírodě se tak nachází téměř vždy ve formě sloučenin. Jednou z nich je hydrogenuhličitan hořečnatý neboli Mg(HCO3)2, který společně s hydrogenuhličitanem vápenatým způsobuje tvrdost vody. Na druhou stranu má však dokonce příznivý vliv na lidský organismus. Jak je to možné?
Hydrogenuhličitan hořečnatý aneb magnesium bikarbonát
Hydrogenuhličitan hořečnatý je vodná sůl kyseliny uhličité. Vyskytuje se pouze v tekutém stavu – oproti bezvodé formě této látky (uhličitan hořečnatý), kterou používají například gymnasté před cvičením, aby jim neklouzaly ruce. Dále je součástí mnoha léčiv a doplňků stravy, kde slouží jako plnidlo.
To by byl zevrubný popis této zajímavé sloučeniny. Teď se však podíváme na její vlastnosti. Hydrogenuhličitan hořečnatý je schopný neutralizovat kyselé prostředí, které vytváří zejména metabolity vznikající v lidském těle. Vyrovnává tak pH a udržuje ho na přijatelné hladině. Také přispívá lepšímu trávení nebo vstřebávání živin a zlepšuje funkci myšlení a koncentrace.
Bikarbonátový pufrovací systém
Za příznivé vlastnosti hydrogenuhličitanu hořečnatého na lidské tělo přitom nevděčíme pouze přítomnému hořčíku, ale především bikarbonátu, který je součástí bikarbonátového pufrovacího systému. Odpovídá za neutralizaci kyselých metabolitů v těle a stabilizaci pH krve. Působí tedy především jako antioxidant.
Z toho vyplývá, že tvrdá voda, která obsahuje hydrogenuhličitan hořečnatý i hydrogenuhličitan vápenatý, může být nejen zdrojem hořčíku a vápníku, ale také bikarbonátu, který má na lidské tělo bezesporu příznivý vliv. Zajímavé, nemyslíte?